Canada Goose green

september 13, 2017 Kommentarer er skrudd av for Canada Goose green

Hun forklarer at populariteten til hvetemelet skyldes dens unike bakeegenskaper.Hvetemel inneholder glutenproteiner som gir deigen evne til å heve seg, og som gir lette og luftige bakverk. Skal en bruke andre meltyper som bygg og havre til å bake med trenger vi å bruke disse i kombinasjon med siktet hvetemel for å få gode produkter. I forbindelse med fokuset på lavkarbo har hvete fått et ufortjent «dårlig rykte» på grunn av karbohydratinnholdet, forteller Nordbø. Klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten tror mange ville hatt nytte av å spise mer variert, blant annet da å spise litt mindre av hvete og mer mel av andre kornsorter. Hun påpeker at allergier også kan være en grunn for å finne alternativer til hvetemelet. Det er blant annet mange udiagnostiserte cøliakere der ute, sier Hamelten til Side2.

Det er fint å bytte og variere mellom ulike typer. Problemet i dag er at vi overfokuserer på en type, nemlig hvete. Det hadde vært bra om vi byttet hvete med å spise litt bygg og havre istedenfor da de inneholder betaglukaner, mener ernæringsfysiologen. Hamelten gir også tips til alternativer til det klassiske siktede hvetemelet og nevner blant annet amaranthmel og emmermel. Amaranthmel er veldig næringsrikt og kan anbefales på det sterkeste! Men det kan ikke erstatte vanlig mel og det er ikke sikkert alle liker det. Spelt er et godt alternativ for de som ikke tåler hvete, men som ikke har cøliaki, og dermed kan fortsette å spise gluten. Emmermel er også et supert alternativ til hvete. Andre typer man kan lage mel av er kikerter, hirse, bokhvete og teff, sier hun.

Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn forklarer at det er tre hovedkategorier av mel: siktet, sammalt og helkorn. Disse sier oss noe om hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt. «Mandelmel», «sesammel», «amaranthmel» er henholdsvis malte mandler, sesamfrø og amaranth. Disse såkalte «meltypene» har ikke bakeevne, og kan derfor ikke brukes alene i for eksempel gjærbakst, men kan brukes som smakstilsetninger i brød og annet bakverk samt i bakverk som ikke krever heving, forklarer hun. Tina Hamelten tipser også om at det er lurt å se etter mel og korn som inneholder mer av viktige vitaminer og mineraler. For eksempel har havremel og amaranthmel en høyere andel jern og magnesium. Hva vil du som ernæringsfysiolog anbefale forbrukeren å se etter når man velger meltype?Det kommer an på hva man skal bruke det til! Men jeg vil gjerne anbefale å bruke mer mandelmel og sesam i brød! Det er en genial måte å få opp næringsverdien og få redusert den effekten brød kan ha på blodsukkeret, sier Hamelten. Det er mange faktorer å ta hensyn til. For eksempel innholdet av proteiner, fiber, fett, vitaminer, mineraler og innholdet av betaglukaner. Og om melet er glutenholdig eller ikke, samt om melet er laget av frø eller såkorn. Hvis man ikke skal heve det man skal lage, står man friere til å bruke bruke nesten det du vil, mener ernæringsfysiologen.